Lukemisen arvoista journalismia: Vallasta

Kokosin taas hidasta journalismia keskittyneeseen lukemiseen. Näiden pitkien juttujen teemoissa toistuu tavalla toisella valta.

Longform.org julkaisi kiinnostavan henkilökuvan elokuussa kuolleesta “paholaisen asianajajasta” Jacques Vergès’stä. Stephanie Giryn artikkeli Against the Law on alun perin vuodelta 2009. Vergèsille kukaan sotarikollinen tai hirmuhallitsija, äärioikeistolainen tai -vasemmistolainen, ei ollut mahdoton puolustettava. Hänen asiakkaitaan olivat muun muassa natsirikollinen Klaus Barbie ja punakhmerjohtaja Khieu Samphan. Vergès olisi halunnut puolustaa myös Saddam Husseinia ja Slobodan Milosevicia.

Of course he would have defended Hitler, he has told reporters many, many times. He’d even defend George W Bush, he always adds—so long as Bush pled guilty.

Nicola Abén The Infrared Dreams on Spiegel Onlinen joulukuinen artikkeli sodankäynnistä, josta on tullut kliinistä videopeliä. Artikkeli kertoo miehittämättömiä ilma-aluksia ohjaavista sotilaista. He seuraavat uhrejaan monitorista toimistossaan, painavat nappia käskystä ja katsovat, kuinka joku kuolee tuhansien kilometrien päässä. He eivät ole itse vaarassa. Mutta työ vainoaa heitä, kun he palaavat illaksi kotiin.

Bryant had a sick feeling in his stomach. “Did we just kill a kid?” he asked the man sitting next to him. “Yeah, I guess that was a kid,” the pilot replied.

Samasta, Yhdysvalloissa paljon puhutusta aiheesta kertoo Mark Bowdenin The Killing Machines, joka ilmestyi The Atlanticissa elokuussa. Vastapainoksi voi lukea Guernica Magazinessa julkaistun Mohamad Junaidin artikkelin Stone Wars. Kashmirin asukkaiden aseina ovat yhä kivet.

Marie Brennerin The Target huhtikuun Vanity Fairissa on hieno henkilökuva ja dramaattinen jännitystarina pakistanilaisesta teinitytöstä Malala Yousafzaista. Malalasta tuli kuuluisa talibanien vallan kriitikko, joka sai kärsiä rohkeista puheistaan. Artikkeli kertoo myös median vastuusta: kuinka toimittajat saattoivat tytön hengenvaaraan nostamalla tämän parrasvaloihin.

Malala said, “If a Talib is coming, I will pull off my sandal and slap him on his face.” For a country girl of 14, she was approaching a dangerous line.

Vanity Fairista poimin lisäksi hyvävelivaltaa käsittelevän jutun vuodelta 2009. Alex Shoumatoffin Bohemian Tragedy kertoo yhdysvaltalaisen eliitin suljetusta Bohemian Clubista, joka kokoontuu länsirannikon punapuumetsissä. Shoumatoff soluttautui joukkoon tutkiakseen tätä absurdia salaseuraa ja sen harjoittamaa arvokkaiden punapuiden hakkuuta.

Oletko lukenut hiljattain kiinnostavaa journalismia vallasta?

Katso myös nämä vinkit:

Lukemisen arvoista journalismia: vanhemmuudesta

Lukemisen arvoista journalismia: köyhyydestä ja huono-osaisuudesta

 

Share to Google Plus
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>